vlag Nederlandsvlag Engelsvlag Duits
Home arrow Vakantiepark info arrow Omgeving
 

Omgeving

Loosdrechtse Plassen “de Watertuin”
Loosdrecht biedt ruimschoots mogelijkheid om uw vakantie of dagje uit tot een succes te maken. De vijf aan elkaar verbonden plassen, de Vuntusplas, de Stille Plas en de heldere drinkwaterplas bieden tezamen met een totaal oppervlak van 3600 hectare allereerst ongekende mogelijkheden voor fantastisch watersportplezier. Loosdrecht wordt niet voor niets de Watertuin van Nederland genoemd. Voor de vakantieganger die rust zoekt, is er de ongerepte Vuntusplas. Motorbootvaart is daar beperkt toegestaan, maar u kunt op veel plaatsen een roeiboot of kano huren voor een ontdekkingstocht naar de bijzondere plantengroei of het unieke vogelbestand. De Vuntusvaarroute staat garant voor een onvergetelijke ervaring. Het oostelijke deel van de Vuntusplas is alleen voor kano’s en roeiboten toegankelijk. Stichting Natuurmomenten heeft hier een vaarroute uitgezet van ongeveer 2 uur. Aan de zijkanten van de Plas zijn veel zogeheten trekgaten waar het heerlijk dobberen en zwemmen is. Bij de jachthavens zijn kaarten van Stichting Natuurmonumenten verkrijgbaar met een route voor de Vuntusplas. Men vertelt u graag en precies waar u de route het best kunt beginnen.
Relatief stil is het op de Stille Plas. Deze is gescheiden van de Vijf Plassen door de Nieuw Loosdrechtsedijk en de Herenweg. Vanaf de Derde of de Vierde Plas kunt u naar de Stille Plas via twee smalle vaarverbindingen: de Kostverlorenvaart en de Weersloot. In de vele jachthavens rondom de plassen zijn zeil- en surfscholen voor jong en oud.
Maar er is meer: vissen, een rondvaart maken, winkelen, tennissen, midgetgolfen, kunst kijken, flaneren of genieten van een concert - het zijn stuk voor stuk geliefde bezigheden van de bezoekers in en om Loosdrecht. Culinair is er van alles te beleven, en verder heeft Loosdrecht de nodige slechtweervoorzieningen zoals een overdekt zwembad, overdekte tennis- en squashbanen, maneges, een snooker- en bowlingcentrum en zelfs een kinderpartycentrum. In het hoogseizoen is er ieder weekend wel iets bijzonders te doen, zoals de drukbezochte avondmarkten met live muziek op de Oud Loosdrechtsedijk en de jaarmarkt op de Nootweg in Nieuw Loosdrecht. De jaarlijkse Gondelvaart op de derde zaterdag van augustus is een betoverend schouwspel op het water. Eind juni is de Sloepentocht "Rondje Loosdrecht", met live muziek en hapjes en drankjes langs de route.

De Vecht
De Vecht: rivier van rijkdom, pracht en praal. Al in de Romeinse tijd was deze rivier zeer geliefd en werd zij druk bevaren. In de Middeleeuwen vormde de rivier de belangrijkste handelsroute tussen Utrecht en Muiden. Echte glorie kreeg de rivier echter in de 17e en 18e eeuw toen welvarende Amsterdamse kooplieden hier hun buitenplaatsen lieten bouwen. De laatste jaren worden buitenplaatsen weer in hun oude glorie hersteld door veelal vermogende particuliere eigenaren die er momenteel zelfs nieuwe landgoederen aanleggen. Nu kunt u hier vanaf een bootje stroom op- of afwaarts genieten van de sfeer en overblijfselen van het rijke verleden en het mooie achterliggende boerenland.
Wanneer u een tuindersvlet huurt vaart u terug in de tijd. Het zijn mooie ouderwetse boten van vijf tot twaalf meter lang, waarmee vroeger groenten en vee werden vervoerd. Beleef de grandeur van de Vecht door vanaf Weesp richting Utrecht te varen. Hier kronkelt de Vecht langs eindeloze weilanden met koeien, schapen en oneindig veel knotwilgen. U vaart langs pittoreske dorpjes als Nigtevecht en Nederhorst den Berg.
De Vecht kan ook worden overgestoken met een pontje. Te voet of met de fiets steekt u met dit pontje over van Nigtevecht naar Nederhorst den Berg. Het pontje vaart het hele jaar door.

Kortenhoefse Plassen
Water en nog eens water, moerasgebied, weilanden en rietkragen: de Kortenhoefse Plassen zijn rond 1600 door vervening ontstaan. Om dit rust- en broedgebied niet te verstoren zijn de Kortenhoefse Plassen alleen toegankelijk voor kano’s en roeiboten.
Kanovaren in het Wijde Gat en de Kleine Wijhe? Stichting Natuurmonumenten heeft een mooie route van 10 kilometer uitgezet, waar iemand met een gemiddelde conditie 4 uur over peddelt. De route is bewegwijzerd met blauwe palen en gele nummers. Het startpunt van de route ligt bij de bootverhuurbedrijven. Vanaf daar roeit u naar het Hilversums Kanaal om vervolgens naar de Plassen te varen.

De Kromme Mijdrecht
Slechts weinig mensen kennen het idyllische riviertje de Kromme Mijdrecht. Het water is helder en schoon, zwemmen kan bijna overal. Bij Amstelkade Recreatie zijn roeiboten en kajaks te huur. Dit is een boerderij waar verstandelijk gehandicapten wonen en werken. Hier zijn ook diverse vaarroutes verkrijgbaar. Ze verhuren naast boten ook fietsen en tandems. Er is een café met terras waar broodjes, soep en appelgebak worden geserveerd.